dissabte, 30 de novembre del 2013

La plataforma defensora de l'Institut Escola Les Vinyes de Castellbisbal arriba al Parlament

Representants de la plataforma Fem Créixer Les Vinyes van arribar al Parlament de Catalunya durant el ple del debat dedicat al projecte de pressupostos de la Generalitat per a l'any 2014, celebrat el passat 20 de novembre. La finalitat ha estat entrevistar-se amb diferents representants de partits polítics i transmetre la seva problemàtica acompanyats per l’alcaldessa del municipi, Dolors Conde. La plataforma Fem Créixer les Vinyes, formada per un nombrós grups de pares i mares de l’Institut Escola Les Vinyes, del poble de Castellbisbal, lluita contra el tancament progressiu d'aquest centre educatiu anunciat verbalment el passat 6 de novembre pel director general de Serveis Territorials d’Ensenyament al Vallès Occidental, Lluís Baulenas i Cases, al·ludint motius demogràfics.

Els membres de la plataforma es van entrevistar amb Montserrat Capdevila, diputada del PSC al Parlament de Catalunya, i amb Marta Ribas, diputada per ICV-EUiA, a qui se'ls va fer entrega del manifest de la plataforma i d'una regadora groga, símbol de la lluita d’aquesta organització: la regadora fa referència al propi lema 'Fem Créixer Les Vinyes' i el color groc s'ha emprat per ser el color de la defensa de l'educació pública. Tant Montserrat Capdevila com Marta Ribas, així com Pere Navarro, primer secretari del PSC, es van fotografiar amb la regadora per deixar constància del seu suport envers aquest cas. Els representants polítics amb qui es van entrevistar van manifestar el seu suport i van entrar al registre les conseqüents esmenes al Parlament que faran per tal que la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, respongui. Des de la plataforma s'assegura que l’Institut Escola Les Vinyes va obtenir, el curs 2013-2014, un 148% de sol·licituds de pre-inscripció respecte del total de places ofertades, fent que algunes famílies haguessin de ser recol·locades en els altres centres del municipi que tenien dèficit de sol·licituds, fet que demostraria la voluntat de la ciutadania de Castellbisbal de mantenir el projecte educatiu.



De dalt a baix: els representants de la plataforma amb Pere Navarro, Montserrat Capdevila (PSC) i Marta Ribas (ICV-EUiA) / PLATAFORMA FEM CRÉIXER LES VINYES
+info: http://femcreixerlesvinyes.wordpress.com

divendres, 29 de novembre del 2013

El MECAD de l'ESDi inverteix més de 50.000 euros en beques per a dos dels seus màsters

Amb l'objectiu principal de donar noves oportunitats en l'àmbit de la formació i apostar per la retenció del talent a casa, el Media Center d'Art i Disseny (MECAD) de l'Escola Superior de Disseny ESDi, ha decidit invertir més de 50.000 euros en beques de formació per a dos dels seus màsters: el Màster en Disseny de Sistemes Interactius i el Màster en Art Digital. Les beques han etat possibles al fons de beques de què disposa la Fundació per a l'ESDi (FUNDIT) adreçades a recolzar aquelles persones que vulgun incrementar els seus coneixments i formació en l'àmbit de l'art i el disseny.

Les beques s'atorgaran en dues modalitats: dues beques completes, que consisteixen en l'abonament de la totalitat del cost del màster, i 10 beques d'alumnes en residència que suposen un descompte de 4.000 euros sobre l'import de la matrícula. Per a optar a les dues beques serà necessari presentar una proposta de projecte a desenvolupar. Pel que fa a la modalitat de beca completa, el MECAD atorgarà una beca per a cadascun dels dos màsters en qüestió: els beneficaris podran cursar el màster de forma totalment subvencionada; a més, tindran una dedicació total de 20 hores setmanals a la Unitat Docent de Comunicació Multimèdia i Interactivitat de l'ESDi. Quant a les beques d'almunes en residència, se n'atorgaran cinc per a cada màster: els premiats, a més de tenir el descompte corresponent a la matríciula, disposaran també de 15 hores setmanals de treball a la mateixa unitat docent que els premiats amb la beca completa. Per a la resolució d'ambdues modalitats de beques, un tribunal acadèmic del MECAD/ESDi avaluarà les candidatures valorant les propostes més innovadores i que plantegin una major aportació cultural, social, estètica, conceptual i tècnica. L'ESDi és un centre adscrit a la Universitat Ramon Llull.


Vídeo promocional de l'ESDi / VIMEO

+info: http://www.mecad.org

dijous, 28 de novembre del 2013

Experts es reuneixen a la UAB per analitzar el retorn de l'exili literari republicà

El Congrés coincideix amb el 20è aniversair del GEXEL / UAB
Des d'ahir i fins demà la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) acull el V Congrés Internacional sobre l'exili literari republicà de 1939. Els actes d'aquest esdeveniment se centren en les circumstàncies i característiques del retorn dels autors a l'Estat espanyol, així com en la presència a la seva obra de l'exili i del retorn com a tema. La trobada aplega nombrosos especialistes d'universitats europees i americanes. A més, el Congrés coincideix amb el vintè aniversari del Grup d'Estudis de l'Exili Literari (GEXEL) de la UAB, que es commemora amb una exposició situada al vestíbul de la Biblioteca d'Humanitats i junt a la Sala de Revistes de la Facultat de Filosofia i Lletres. Aquest grup de recerca, encarregat de l'organització del Congrès, està impulsat i dirigit pel catedràtic Manuel Aznar, adscrit al Departament de Filologia Espanyola i integrant del Centre d'Estudis de l'Època Franquista i Democràtica (CEFID). La mostra dels 20 anys del GEXEL ofereix alguns exemplars destacats dels més de mil volums que el grup ha cedit a la biblioteca: obres publicades a l'exili de gran valor bibliogràfic.

Ahir va tenir lloc la ponència inaugural de José Luis Abellán, professor de la Universidad Complutense de Madrid, sobre el retorn de Manuel Andújar, novel·lista que va deixar un ampli mosaic narratiu a la seva sèrie Lares y penares. Avui sengles sessions plenàries del Congrès tractaran sobre Rafael Alberti i sobre la recuperació de l'exili a les polítiques culturals del període democràtic. Demà el professor James Valender, del Colegio de México, pronunciarà la ponència de cloenda, titulada 'La revolución mexicana y la literatura del exilio español'. A més, avui i demà respectivament es ret homenatge a Nigel Dennis i Carlos Blanco Aguinaga, destacats estudiosos de l'exili literari recentment desapareguts. A banda dels actes plenaris, durant el congrés es presenten nombroses comunicacions agrupades en diferents blocs temàtics: la segona generació d'autors exiliats, "l'insili" dels autors republicans que es van quedar a l'Estat espanyol, el retorn dels camps soviètics, l'obra i la figura de Max Aub, les relacions epistolars i les revistes impulsades des de l'exili, entre d'altres. Hi haurà també una sessió dedicada a la presentació de novetats editorials.

+info: http://www.uab.cat

dimecres, 27 de novembre del 2013

L'app gratuïta Guies de conversa universitària incorpora tres nous idiomes

L'app / GENCAT.CAT
La Secretaria d’Universitats i Recerca, en col·laboració amb la Universitat de Barcelona, han posat en marxa les noves Guies de conversa universitària per a dispositius mòbils incorporant tres nous idiomes: alemany, italià i portugès. Fins ara aquesta aplicació oferia les combinacions d’idiomes del català amb l’espanyol, el francès i l’anglès. A partir del gener està previst incorporar-hi el xinès. Aquesta app és una eina interactiva adreçada als estudiants universitaris de mobilitat internacional, tant per als que vénen a estudiar a les universitats catalanes, com per als que marxen a formar-se a l’estranger. El contingut de les guies ha estat elaborat per la Universitat de Barcelona i contenen un ampli vocabulari de més de 1.600 paraules i 2.500 frases amb les expressions d'ús més habitual en l’entorn universitari, classificades per temes. Les aplicacions mòbils Guies de conversa universitària estan disponibles de forma gratuïta a l’App Store d’Apple i a Google Play d’Android. També s’hi pot accedir amb qualsevol altre dispositiu mòbil des de l’app Gencat de la Generalitat de Catalunya, des de http://gencat.mobi i des del portal Intercat http://www.intercat.cat.

Les noves Guies de conversa universitària s’afegeixen al conjunt d’eines i actuacions que des de la Generalitat s'impulsen actualment amb la finalitat de reforçar l’aprenentatge de terceres llengües i incrementar la internacionalització de les universitats catalanes. En aquest sentit, el Govern ha anunciat que els alumnes que comencin els seus estudis universitaris el curs vinent hauran de tenir un nivell suficient de competència en terceres llengües (especialment l’anglès) quan es graduïn. El Departament d’Economia i Coneixement va fixar com a requisit un nivell d’anglès (B2) homologable al First Certificate. El curs 2012-2013, les universitats catalanes van impartir 304 graus parcialment en anglès i 2 completament en aquest idioma. Pel que fa als màsters, el curs passat es van impartir 80 totalment en anglès (quan el curs anterior eren 66 i la previsió per a aquest any és de 88) i 196 parcialment. A més, des del curs passat el Govern i les 12 universitats, a través del Consell Interuniversitari de Catalunya, ofereixen el nou Certificat de Llengües de les Universitats Catalanes (CLUC). Aquest certificat interuniversitari, inèdit a l’Estat espanyol, acredita els nivells d’anglès B1, B2.1 i B2.2 d’acord amb el Marc Europeu Comú de Referència per a les Llengües. Un altre dels instruments que el Govern utilitza per impulsar les terceres llengües a la universitat és el programa d’ajuts Interlingua.

+info: http://www.gencat.cat/universitatsirecerca

dimarts, 26 de novembre del 2013

El C.E. Sabadell col·labora de nou amb la Creu Roja en la campanya de recollida de joguines

Cartell / CREU ROJA
Un any més, el Centre d’Esports Sabadell col·labora amb la Creu Roja i la seva campanya de joguines de Nadal per tal que els nens i nenes amb més necessitats no es quedin sense joguines en aquestes dates. Aquest Nadal, la campanya té el lema ‘Cap infant fora de joc. Ara jugues tu!’ i el C.E. Sabadell es proposa apropar la il·lusió a les famílies de Sabadell amb dificultats econòmiques i que en conseqüència no poden assumir l’adquisició de regals per als seus fills i filles. Per això tothom qui vulgui pot portar, fins el partit C.E. Sabadell-C.D. Mirandés del pròxim 1 de desembre, una o més joguines a les oficines del club sabadellenc, situades a l’estadi Nova Creu Alta. A canvi d’aquest gest solidari, rebrà una invitació de Gol Sud pel proper partit de lliga a l’estadi: C.E. Sabadell-C.D. Mirandés. Les joguines han de ser noves, no sexistes i no bèl·liques, ja que la campanya se centra en la joguina educativa. A més, ha d'estar dins del seu embolcall original.

Segons el 4t estudi de l’Observatori de Vulnerabilitat de la Creu Roja L’Impacte de la crisi en la infà̀ncia i l’entorn escolar, s'ha detectat que 5 de cada 10 infants que atèn aquesta organització no es poden permetre joguines pensades per usar-se a l’aire lliure, com ara bicicletes o patins, i 6 de cada 10 no realitzen activitats de lleure. Les dades de la Creu Roja també indiquen que l'any 2012 va augmentar un 20% el nombre d'infants atesos per aquesta organització situant-se en un total de 21.832 a tot Catalunya. S'observa, doncs, que continua la tendència a l'increment del nombre d'infants amb necessitats assistencials a Catalunya: una tendència que s'ha mantingut almenys des del 2010, precismament al voltant d'un 20% d'increment anual pel que fa als infants que han de ser atesos.

+info: http://lajoguinaeducativa.com

dilluns, 25 de novembre del 2013

La Diputació de Barcelona premia les ADF de La Pobla-Castellar i de Terrassa

Les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) de La Pobla-Castellar i de Terrassa han obtingut els premis de prevenció d'incendis forestals que cada any convoca la Diputació de Barcelona, i que aquest dissabte han estat lliurats pel president de la institució, Salvador Esteve, en una festa que ha aplegat més de 500 persones a Òdena. Enguany optaven als premis 10 candidatures. El Premi Rossend Montané, a la millor obra o projecte de prevenció, dotat amb 4.800 euros, ha estat per l'ADF La Pobla-Castellar que actua sobre la totalitat del territori forestal dels municipis de La Pobla de Lillet i Castellar de N'Hug. L'accèssit de 1.800 euros ha correspost a l'ADF d'El Pinyó. Pel que fa al Premi Palestra a la millor organització, premiat també amb 4.800 euros, ha correspost a l'ADF de Terrassa. L'accèssit d'aquest premi, dotat també amb 1.800 euros, se l'ha endut l'ADF Puig-Vicenç. El Premi d'Honor Joaquim M. De Castellarnau, de reconeixement públic a persones que han destacat en aquest camp, en aquesta XVII edició ha tingut doble guanyador. S'ha premiat a Francesc Fernández Soto, de l'ADF Pla de Bages, i a Jaume Sabatés, de l'ADF Teià.

En el seu discurs de cloenda, Salvador Esteve ha dit que durant l'estiu 2013 no es van produir incendis molt grans a la demarcació de Barcelona i ha relacionat aquest fet amb la feina de les ADF. Així ha declarat que "la col·laboració de les ADF ha estat, és i seguirà sent una peça clau en la tasca de prevenció i extinció, i sens dubte ha tingut a veure amb la important millora dels resultats que, any rere any, aconseguim". El president de la Diputació també ha comentat que des de la corporació s'està impulsant el consum de biomassa forestal que "ofereix una sortida òptima per aconseguir conjuminar l'eficiència energètica amb el manteniment adequat dels boscos". Finalment, Esteve s'ha referit als pressupostos de la corporació en matèria de prevenció d'incendis i ha afirmat que "tot i el context advers, hem mantingut enguany el pressupost dedicat a la prevenció d'incendis forestals, i preveiem mantenir-lo l'any que ve". Els Premis de prevenció d'incendis forestals de la Diputació de Barcelona, que es lliuren des de 1997, pretenen reconèixer públicament la feina que realitzen durant tot l'any les ADF amb el suport dels ajuntaments de la província. En aquesta XVII edició dels Premis de prevenció d'incendis forestals de la Diputació de Barcelona es van presentar 10 candidatures. Al Premi Palestra hi optaven les ADF Lluçanès, Puigmadrona-Olorda, Puig-Vicenç, Sabadell, Teià i Terrassa. I al Premi Rossend Montané hi concorrien les ADF Alt Foix, El Pinyó, la Pobla-Castellar i Sant Salvador de Guardiola.

Lliurament dels premis / JOAN ROCA


+info: http://www.diba.cat

diumenge, 24 de novembre del 2013

La Fundació Atendis clou els actes de commemoració del seu 50è aniversari

La Faràndula / SABADELL.CAT
L'Associació Pro Disminuïts Psíquics de Sabadell i Comarca-Fundació Privada Atendis celebra avui l'acte de cloenda per a la celebració dels seus 50 anys, una commemoració sobre la qual TITULARS.CAT ha informat anteriorment (bloc del 16/06/2013). Aquest acte de cloenda consistirà en una gala solidària que tindrà lloc a Sabadell, al Teatre Municipal La Faràndula a les 18.30h. Hi serà present la doctora Joaquima Júdez, presidenta de l'entitat, acompanyada de diferents autoritats provinents d'institucions com la Generalitat o l'Ajuntament de Sabadell.

L'esdeveniment compta amb un programa d'actuacions desinteressades a càrrec de diversos artistes. Aquests són la soprano sabadellenca Carme Cusidó i la pianista Judith Montsech; l'humorista i actor Pep Plaza acompanyat de Miquel Tejada, músic, pianista i compositor sabadellenc; també actuaran Adrià i Lisandra que versionaran el grup de música Mecano; a més hi haurà una actuació de l'actor Carles Prats i també del grup de música The Beatboys. A més es projectarà el curtmetratge Un nou viatge a la Lluna, realitzat pels usuaris del Casal Can Rull. L'encarregada de presentar i conduir l'acte serà l'actriu sabadellenca Marta Tricuera.

+info: http://www.atendis.cat

dissabte, 23 de novembre del 2013

El Meu Primer Festival ofereix una segona sessió de cinema a Matadepera

A Matadepera, després d'una primera sessió que va tenir lloc la setmana passada, s'ha programat avui una segona projecció de curtmetratges dins El Meu Primer Festival, recomanada per a nens entre 7 i 10 anys. Tindrà lloc, igual que en la primera ocasió, a les 18.00h, a la Sala d’Actes del Casal de Cultura i els petits espectadors hauran de votar el curt que més els agradi i contribuir, amb el seu vot, a decidir els dos Premis del Públic del Festival. Les projeccions de la setmanada passada, però, anaven adreçades a infants d'entre 5 i 8 anys.

Un dels films que es projectaran / AJ. MATADEPERA
El Meu Primer Festival és un festival de cinema per a nens i nenes, que vol ser un espai per la descoberta d’un cinema diferent, divers i creatiu; un espai de trobada on els petits espectadors són els autèntics protagonistes i decideixen amb el seu vot els premis del festival. Després d'una primera edició que va tenir lloc a Matadepera l'any passat per aquestes dates, enguany vol aconseguir la consolidació. El programa de El Meu Primer Festival En Gira per Catalunya d’aquest any 2013 està format per 22 curtmetratges provinents de 12 països diferents, que han estat seleccionats entre més de 200 treballs que el festival ha rebut d’arreu del món. Animació en stop-motion, dibuixos animats en 3D, o altres treballs il·lustrats de manera més artesanal conformen aquest programa d’històries tendres i boniques, creacions sorprenents i imaginatives dels últims dos anys.

+info: http://www.elmeuprimerfestival.com

divendres, 22 de novembre del 2013

La Fundació Salas premia un treball sobre com els discapacitats poden ensinistrar gossos

Un treball sobre el procés d'ensinistrament d'un gos per part d'una persona discapacitada és el guanyador dels Premis Accés Batxillerat 2013, que anualment atorga la Fundació Salas als millors treballs sobre accessibilitat i discapacitat realitzats per alumnes de secundària. La Fundació Salas, que presideix Pere Esteve, va lliurar ahir els Premis Accés Batxillerat en un acte que s'ha celebrat a la Fira de Sabadell i que ha comptat amb la presència de l'alcalde de Sabadell, Joan Carles Sánchez. L'autora del treball guanyador és Alina Ribes, una estudiant de 17 anys de l'IES La Sedeta, de Barcelona, que pateix una discapacitat física que limita la seva mobilitat i que l'obliga a desplaçar-se en cadira de rodes. Alina, una gran amant dels animals, demostra en aquest treball que una persona discapacitada pot arribar a entrenar un gos, dominant i posant en pràctica els protocols i tècniques necessaris per a fer-ho.

El segon premi ha recaigut en un treball elaborat per dos alumnes de l'IES Leonardo da Vinci, de Sant Cugat del Vallès, que han desenvolupat un dispositiu pensat per a les persones que pateixen les dues principals malalties que afecten el moviment de les parpelles: la paràlisi facial i la ptosis palpebral. Miquel Serra i Roger Macaya han dissenyat i construït un dispositiu que permet pujar i baixar la parpella de forma automàtica. Finalment, la Fundació Salas ha atorgat el tercer premi al treball Les dues cares de l'Asperger, un trastorn que pertany a l'espectre autista i al qual l'alumna Esther Saumell, de l'IES Milà i Fontanals, de Vilafranca del Penedès, s'ha apropat des d'un punt de vista antropològic. Els tres treballs guanyadors han rebut en total un premi de 6.000 euros a repartir entre l'autor, el tutor i el centre, a més d'un trofeu dissenyat per Xalest, un centre d'educació especial de Sabadell en el qual treballen joves amb discapacitat. Els altres tres finalistes han estat els treballs Vull escriure't per entendre't, L'accessibilitat en els establiments d'oci de Valls i El tabú de l'esquizofrènia.

El jurat, format per representants del Departament d'Ensenyament de la Generalitat, de l'Institut de Ciències de l'Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i de diferents associacions relacionades amb la discapacitat, han escollit sis treballs finalistes que "destaquen pel seu rigor metodològic, la sensibilitat cap al tema tractat, el grau de reflexió, l'originalitat i la innovació".  En aquesta vuitena edició dels Premis Accés Batxillerat s'han presentat a la convocatòria un total de 43 treballs elaborats per alumnes de diversos centres educatius de Catalunya. La Fundació Salas és una entitat sense ànim de lucre que treballa per a millorar l'autonomia de les persones a través de l'accessibilitat dels habitatges i del seu entorn. Les seves principals línies d'actuació són la formació, la sensibilització, l'adaptació funcional de l'habitatge, l'assessorament i la certificació i la realització de plans d'accessibilitat.

Entrega dels Premis Accés Batxillerat 2013 / FUND. SALAS


+info: http://www.fundaciosalas.org

dijous, 21 de novembre del 2013

Rubí endega accions perquè UNICEF la consideri Ciutat Amiga de la Infància

L’Ajuntament de Rubí està impulsant tot un seguit d’accions per aconseguir que la ciutat sigui considerada Ciutat Amiga de la Infància d’UNICEF, un programa que impulsa l’aplicació de la Convenció sobre els Drets de l’Infant en l’àmbit de les entitats locals. En aquest sentit, coincidint amb el 24è aniversari d’aquesta convenció, el consistori va programar ahir una sèrie d’activitats als barris de Ca n’Oriol i El Pinar. Amb aquestes accions s'ha tractat de donar a conèixer d’una forma lúdica alguns dels drets internacionals reconeguts per als infants: per exemple, a través d’un videofòrum per a alumnes de 5è a 2n d’ESO s'ha tractat el dret a la llibertat d’expressió; amb una sessió de contacontes i activitats de joc per a infants de P4 a 4t s'ha posat l'accent en els drets a l’educació i a jugar; i amb la xocolatada i el vídeo Cuidem la terra s'ha abordat el dret a l’alimentació.

En el marc d'aquesta jornada especial dedicada als Drets de l'Infant es va reunir per primera vegada la taula tranversal per coordinar els treballs conjunts per tal d'iniciar el reconeixement de Rubí com a Ciutat Amiga de la Infància d’UNICEF, amb la perspectiva per part del consistori de demanar aquest reconeixement de cara a l'any vinent. Actualment, tenen aquesta distinció a Catalunya les ciutats de Barcelona, Lleida, Cornellà de Llobregat, Sant Cugat del Vallès i Mollerussa. Per tal que una entitat local sigui reconeguda com a Ciutat Amiga de la Infància ha de complir una sèrie de requisits, com tenir un Pla d'Infància o estar en procés de creació d'un, elaborar una breu memòria sobre les accions relatives a infància que es duen a terme en el marc d’aquest Pla d’Infància, tenir un Consell d'Infància o òrgan de participació infantil similar (amb una breu memòria sobre l'estructura, funcions i accions realitzades per part d’aquest), comprometre's a sufragar les despeses que ocasioni el procés de reconeixement en totes seves etapes, entre d’altres.

Contacontes / AJ. RUBÍ

+info: http://www.rubi.cat

dimecres, 20 de novembre del 2013

Una fleca-pastisseria amb productes sense ingredients al·lèrgens obre a Barcelona

L'empresari del sector flequer Francesc Altarriba té obert des de divendres passat, al Carrer Poble de Lillet 5 de Barcelona, el seu primer local denominat [0% Gluten], un espai que vol oferir un nou concepte de fleca-pastisseria totalment lliure d'al·lèrgens i apte per tothom, també per a les persones que pateixin intolerància al gluten o al·lèrgies alimentàries. A la inauguració hi van assistir autoritats de de l'àmbit de la Salut de la Generalitat i de l’Ajuntament de Barcelona. Altarriba ha tret al mercat aquesta marca en forma de franquícia coincidint amb el 55è aniversari de l'obertura a Manlleu del primer Forn de Pa Altarriba. El mètode d'elaboració del pa i d'altres productes de fleca en aquest nou establiment es caracteritza pel fet de descartar com a ingredients el gluten, la lactosa i l'ou per tal que al·lèrgics o intolerants puguin consumir aquest aliment. Alhora també s'eliminen els conservants i l'ús d'envasos amb atmosferes modificades. Així, es busca aconseguir un sabor tradicional i una elaboració totalment artesana. D'altra banda, [0% Gluten] funciona també com a centre on es realitzen tallers i cursos a mida per aprendre a elaborar aquests productes i és un centre oficial de distribució dels productes sense gluten de la firma hacerpanencasa.com, també originària de Manlleu i de la qual ha informat darrerament TITULARS.CAT (bloc del 12/10/2013).

Segons dades de la Federació d'Associacions de Celíacs d'Espanya (FACE), l'1% de la població de tot l'Estat pateix celiaquia i fins a un 6% pot presentar algun tipus d'insesibilitat al gluten; a més, la Societat Espanyola d'Al·lergologia i Immunologia Clínica (SEAIC) apunta que el 8% té al·lèrgies alimentàries, de les quals una molt important és l'al·lèrgia a la lactosa. La prevalença de les al·lèrgies alimentàries se situa aproximadament entre l'1 i el 3% de la població adulta i entre el 4 i el 6% de la infantil. Pel que fa a la celiaquia Catalunya és la comunitat de l'Estat amb un major percentatge d'afectació, amb un 26,2%, seguida de Madrid, amb un 19,4% i Andalusia, amb un 9,9%.

El pa s'elabora sense gluten, ni lactosa, ni ou / [0% GLUTEN]

+info: http://www.francescaltarriba.com

dimarts, 19 de novembre del 2013

10 equipaments municipals a la demarcació de Barcelona aplicaran l'Euronet 50/50

Presentació Euronet 50/50 / DIBA
La diputada adjunta de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, Mercè Rius, ha presentat dijous passat el projecte Euronet 50/50 als representants dels ajuntaments i responsables dels 10 equipaments municipals que participaran en aquesta iniciativa d'estalvi energètic, a més de les 100 escoles i instituts de la demarcació de Barcelona que també l'aplicaran. Els 10 equipaments que l'aplicaran són: la Piscina Municipal de Mataró, el Centre Cívic President Macià de Terrassa, el Poliesportiu de Vacarisses, el Pavelló Municipal de l'Ametlla del Vallès, el Pavelló de Vilanova del Vallès, el Pavelló esportiu La Gamba de Vilafranca del Penedès, el Pavelló poliesportiu de Súria, el Camp Municipal de Futbol Mariano de Sant Boi de Llobregat, l'Escola Bressol de Santa Coloma de Cervelló i el Centre de Promoció Econòmica de Viladecans.

Euronet 50/50 és un projecte europeu liderat per la Diputació de Barcelona que incentiva l'estalvi energètic en edificis públics a partir de l'aplicació de bones pràctiques en l'ús i la gestió de l'energia. La metodologia del 50/50 consisteix a introduir incentius econòmics a l'estalvi energètic aconseguit. L'ajuntament i l'equipament signen un document on el primer es compromet a retornar el 50% dels estalvis econòmics aconseguits i l'equipament es compromet a aplicar un conjunt de bones pràctiques i liderar el projecte. La iniciativa parteix de l'experiència acumulada a molts centres educatius alemanys i de la prova pilot realitzada a 50 escoles de diversos països europeus entre els anys 2009 i 2012. Ara el nou projecte trasllada la metodologia 50/50 a 500 centres educatius, tant de primària com de secundària, i 48 equipaments municipals repartits entre les diferents regions de cada soci del projecte. En el conjunt de la demarcació de Barcelona, 100 escoles i instituts i 10 equipaments de més de 50 municipis diferents participaran en el projecte. 

+info: http://www.euronet50-50.eu

dilluns, 18 de novembre del 2013

L'industrial tèxtil Ferran Alsina és el protagonista d'un joc multimèdia d'educació primària

Enguany el joc multimèdia de la sèrie 'Personatges en joc', està dedicat a l'industrial tèxtil català Ferran Alsina (1861-1908) amb l'objectiu d'ajudar a despertar l’interès per la ciència entre els alumnes de tercer cicle d’educació primària. Aquesta és la quarta entrega de 'Personatges en joc', una col·lecció iniciada l'any 2009 i que desenvolupa la Secretaria d’Universitats i Recerca amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya.

La presentació de l'aplicació s'ha fet avui a l'Escola Barrufet, de Barcelona. A l'acte ha assistit el secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà acompanyat del rector en funcions de la Universitat Politècnica de Catalunya-Barcelona Tech, Antoni Giró; el regidor d’Ensenyament de l’Ajuntament de Barcelona, Gerard Ardanuy; Montserrat Alsina, neboda de Ferran Alsina; el director general de Recerca, Josep M. Martorell; i la directora general d’Educació Infantil i Primària del Departament d’Ensenyament, Alba Espot. Ferran Alsina va ser un tècnic de la indústria tèxtil i economista que l’any 1889, amb Eusebi Güell, dirigia el Vapor Vell de Sants, la primera gran fàbrica tèxtil moderna que es va instal·lar a Barcelona i una de les primeres de Catalunya. Per aquesta raó el joc està ambientat durant la Revolució Industrial. El tres lliuraments anteriors de la col·lecció 'Personatges en joc' han estat dedicats a l’inventor i científic Narcís Monturiol; l’alquimista Joan de Peratallada; i el paleontòleg Miquel Crussafont.

La 4a entrega de 'Personatges en joc' està dedicada a Ferran Alsina / GENCAT.CAT

+info: http://www.personatgesenjoc.cat

diumenge, 17 de novembre del 2013

La Setmana de la Ciència programa més de 300 activitats divulgatives arreu de Catalunya

Cartell de la 18a Setmana de la Ciència / FCRi
Enguany la Setmana de la Ciència, que ha començat aquest divendres passat i que durarà fins el 24 de novembre, agrupa més de 300 activitats de divulgació del coneixement científic i tecnològic arreu de Catalunya. S’espera que hi participin més de 150.00 persones, entre elles 14.000 escolars d’ESO. Organitzada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) amb el suport del Departament d’Economia i Coneixement, la Setmana de la Ciència pren enguany com a eixos temàtics centrals els conceptes d’estadística, l’aigua i la figura d’Albert Einstein, amb motiu de la celebració de l’Any Internacional de l’Estadística, l’Any Internacional de la Cooperació en l’Esfera de l’Aigua, i la commemoració del 90è aniversari de la visita del físic alemany a Catalunya.

Per apropar la ciència als joves de 16 a 20 anys el Govern i la FCRi impulsen per segon any consecutiu dins la Setmana de la Ciència, el joc RYM (Research Your Mind) de format pregunta-resposta disponible per a dispositius mòbils, navegadors web i Facebook. El joc RYM, permet jugar i esbrinar el nivell de coneixements bàsics sobre diferents àmbits de la ciència. Més de 60 municipis d’arreu de Catalunya participen en el conjunt d'activitats de la Setmana de la Ciència. A més, amb compta amb el suport de nombroses institucions i entitats integrants del Sistema Català de Recerca i Innovació, més d’un centenar, entre elles les universitats de Barcelona, Autònoma de Barcelona, Politècnica de Catalunya, Pompeu Fabra, de Girona, de Lleida, Rovira i Virgili, Oberta de Catalunya, Ramon Llull, de Vic, Internacional de Catalunya i Abat Oliba. L’edició actual compta també amb el suport de Gas Natural Fenosa, Esteve, Telefónica, Samsung, Nokia i Obra Social “la Caixa”.

+info: http://www.fundaciorecerca.cat/setmanaciencia

dissabte, 16 de novembre del 2013

La millor formació de cant coral amateur d'Europa actua a la Garriga

El Cor Infantil Amics de la Unió, designat com el millor cor amateur europeu, porta avui el seu espectacle V-E-U-S! als escenaris del Teatre de la Garriga-El Patronat. Es tracta d'un concert que no només es veu i s’escolta sinó que es toca, es respira i es viu. Un concert on música i teatre s’uneixen en una posada en escena única gràcies a la qual l’espectador se sentirà dins la música, com si fos un membre més del cor. Un cor de veus blanques 'a capella' i una il·luminació molt especial són els ingredients que conformen aquest concert intimista que formula una nova manera d’entendre, de veure i de sentir el cant coral.

El repertori d'aquesta agrupació comprèn cançons d’arreu del món, de Noruega a Japó, unes més tradicionals i altres més contemporànies, passant per diferents gèneres, del clàssic al modern. Els seus concerts, a més d’oferir una gran qualitat musical, són espectacles elaborats amb atractives coreografies i postes en escena. El Cor Infantil Amics de la Unió, presentat per l'emissora Catalunya Música al concurs de cors amateurs 'Let the Peoples Sing' que organitzala Unió Europea de Radiodifusió (UER), va ser el guanyador de la final del certamen i va aconseguir el primer premi de la categoria 'Cors infantils i joves' (destinada a formacions corals on els seus cantaires no superin els 19 anys) i el premi absolut del certamen, la Silver Rose Bowl, que el converteix en la millor formació coral amateur d’Europa. La final del concurs 'Let the Peoples Sing' es va celebrar el dia 13 d’octubre a Luxemburg.


Acutació del Cor Infantil Amics de la Unió al concurs 'Let the Peoples Sing' / YOUTUBE

+info: http://www.amicsdelaunio.org

divendres, 15 de novembre del 2013

Editorial Grijalbo presenta a Sabadell un llibre per millorar l'alimentació de les famílies

Portada / GRIJALBO
Menjar per ser millors. Claus per a l'alimentació saludable de tota la família és un llibre acabat d'editar per Grijalbo que ahir es va presentar a Sabadell amb la presència del seu autor, el periodista i escriptor Adam Martín. Aquesta obra divulgativa planteja que oferir una alimentació correcta és, probablement, la clau de tot per tal d'aconseguir el millor de cada membre de la família. En aquest sentit, pel que fa als més petits de la casa, una dieta saludable proporciona la tranquil·litat de saber que s'estan donant les eines a la nostra disposició per tal que desenvolupin tot el seu potencial a l'escola, a les activitats extraescolars o simplement corrent amunt i avall pel parc.

El llibre combina els últims descobriments científics amb el sentit comú i la tradició, i pretèn tornar a recuperar una relació intuïtiva i natural amb allò que mengem, sense haver d'estar pendents de vitamines, minerals o altres nutrients. Així, ofereix una exhaustiva guia per a no perdre's en el laberint del menjar saludable: un llibre ple de trucs, idees i informació que pot ajudar les famílies a triar, lliures i informades, com alimentar-se. L'autor, Adam Martín, és precisament pare de tres nenes que mengen verdures sense posar el crit al cel; ha escrit prèviament dos llibres: Estimada rutina i Sempre hi ets (Ara Llibres) i des de l'any 2003 s'interessa per la relació entre alimentació i salut i ha estat fundador i director de la revista digital Etselquemenges.cat. Amb la seva nova publicació, Menjar per ser millors, tracta en profunditat un tema, el de l'alimentació saludable, que també han abordat, des de punts de vista afins, altres autors especialistes en la matèria com ara Ferran Adrià, Valentí Fuster i Josep Corbella a l'obra cojunta La cuina de la salut (Planeta) o Isma Prados amb Cuina x solters (La Magrana).

+info: http://www.megustaleer.com/sello/GJ/grijalbo

dijous, 14 de novembre del 2013

Un establiment Viena per primer cop a l'Hospitalet de Llobregat

La marca Viena, coneguda especialment pels locals de servei ràpid d'entrepans, inaugura avui un nou establiment ubicat al centre comercial Gran Via 2: es tracta del primer local que l’empresa obre a l’Hospitalet de Llobregat i el 43è en el total dels seus establiments. L’última visita d’obres compta amb la presència de diferents personalitats entre les quals hi ha el president d’Establiments Viena, Silvestre Siscart Font, el vicepresident d’Establiments Viena, Pere Llorens Serra, i el conseller delegat i director general de l'empresa, Marc Siscart Busquets.

Des dels seus inicis, Establiments Viena produeix els seus productes carnis i embotits, amb receptes úniques que s’elaboren al moment, i fabrica el seu exclusiu pa amb fermentació i cocció a cada local cada dues hores, el que garanteix la qualitat òptima dels seus productes. Entre 2002 i 2003, l’empresa va inaugurar la seva seu central al polígon Can Roqueta, de Sabadell, amb un espai de més de 2.000 m2 destinats a l’obrador de carnis, el centre logístic i les oficines, i el forn de pa. En el transcurs d’aquests anys, Establiments Viena, S.A. ha anat creixent i ampliant la seva xarxa de locals, entre els quals hi ha el recentment obert al Maresme, sent el primer que l'empresa obria en aquesta comarca, tal i com es va publicar també a TITULARS.CAT (bloc del 18/03/2013).


Un spot de Gran Via 2 / YOUTUBE

 +info: http://www.viena.es

dimecres, 13 de novembre del 2013

Els premis literaris de la UAB i l'Ajuntament de Cerdanyola presentats al MAC Can Domènech

La presentació dels premis literaris que atorguen conjuntament la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l'Ajuntament de Cerdanyola s'ha celebrat divendres passat al Museu d'Art de Cerdanyola (MAC) Can Domènech. L'acte s'ha emmarcat a més dins les Festes de Sant Martí i han estat presents els autors guardonats, la regidora de Cultura de l'Ajuntament, Carme Carmona, i la vicerectora d'Estudiants de la UAB, Sílivia Carrasco. Les obres ha estat editades pel Servei de Publicacions de la UAB en format paper i electrònic, exceptuan el relat breu, que únicament es publica en format de llibre electrònic i en accés obert.

Els autors dels llibres han estat els encarregats de presentar les seves pròpies obres: Anna Salgot, guanyadora del XIX Premi de Novel·la "Valldaura-Memorial Pere Calders", amb l'obra Notícies del passat; David Figueres, guanyador del XVIII Premi de Poesia "Miquel Martí i Pol", amb l'obra Derelictes; i Helena Codorniu, guanyadora del IV Premi de Narrativa breu per a joves autors "Caterina Albert", amb El transportista d'orgues. Pel que fa al XXXI Premi de Poesia "Divendres Culturals" ha quedat desert. A més, durant l'acte es va commemorar el 10è aniversari de la mort del poeta Miquel Martí i Pol amb un recital de poesia i posteriorment es van presentar les bases de la nova convocatòria d'aquests premis literaris, que obrirà el període d'inscripcions el proper mes de gener. L'acte ha finalitzat amb l'anunci del veredicte dels guanyadors de la Nit Lab MAC-Tancats al Museu.

Durant la presentació s'ha homentjat el poeta Miquel Martí i Pol / TITULARS.CAT

+info: http://www.uab.cat/publicacions

dimarts, 12 de novembre del 2013

Membres de l'Institut Miquel Crusafont assisteixen a l'entrega d'un premi per a Spielberg

L'investigador Isaac Casanovas, del grup de recerca de Faunes del Neogen i Quaternari, així com altres membres de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), van assistir del 30 d'octubre al 2 de novembre a una de les trobades anuals més importants en paleontologia de vertebrats: el congrés de la Society of Vertebrate Paleontology (SVP), celebrat a Los Angeles (EUA), a la clausura del qual es va entregar, entre d'altres guardons, el premi a la comunicació de la recerca paleontològica, que aquest any es va endur Steven Spielberg. El popular director de cinema. que no era present a la sala, es va endur aquest reconeixement per tota la seva atenció als dinosaures, que ha donat com a resultat la famosa saga de Parc Juràssic. El dr. John Horner, que va assessorat a Spielberg en les seves pel·lícules sobre dinosaures i que va recollir el guardó, va avançar que s'està preparant una quarta entrega de la saga amb nous dinosaures, potser coberts de plomes.

Aquest any al congrés de la SVP, que ha celebrat la seva 73a, s'han organitzat sortides de camp, visites a museus i d'altres activitats. Entre aquestes hi havia, per exemple, l'opció de visitar els famosos pous d'asfalt del Ranxo la Brea, a la mateixa ciutat. A finals del Plistocè nombrosos mamífers, sobretot carnívors, van quedar atrapats enganxats a la brea d'aquests pous i es van conservar perfectament. A les immediacions del jaciment s'aixeca el Page Museum, on es poden veure muntatges espectaculars d'esquelets sencers. I el Museu d'Història Natural de la ciutat, lloc on s'ha celebrat la cerimònia de benvinguda al congrés, també mostra al públic enormes esquelets de dinosaures que omplen sales senceres.

Isaac Casanovas, Angel Lujan i Salvador Moyà al Hall of Fame de Los Angeles / ISAAC CASANOVAS

+info: http://www.icp.cat

dilluns, 11 de novembre del 2013

El pastor baptista David Muniesa rebrà el Premi en Convivència i Diàleg Interreligiós

Aquesta tarda al Palau Macaya de Barcelona, el Grup de Treball Estable de les Religions (GTER), entitat que representa oficialment les diferents confessions religioses presents a Catalunya, celebrarà la tercera edició del Premi en Convivència i Diàleg Interreligiós: enguany el premi es concedeix al pastor baptista David Muniesa de Terrassa per la seva trajectòria personal, exemplar, a favor de l’ecumenisme i de les relacions amb les altres confessions religioses. El seu reconeixement ha estat deliberat per unanimitat per totes les religions que conformen el GTER. En l’acte intervendran el director general d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, el comissionat d’Afers Religiosos de l’Ajuntament de Barcelona així com persones de diferents religions properes al pastor David Muniesa.

L'edició d'enguany ha estat precedida per les dues primeres entregues del premi els anys 2008 i 2010 respectivament. En la primera edició del premi en Convivència i Diàleg Interreligiós, l'entrega va tenir lloc a la seu d’Òmnium, i el guardó va ser per a l’entitat Stella Maris-Delegació Diocesana de l’Apostolat del Mar, com a reconeixement per la seva trajectòria històrica i pionera a favor de l’acolliment del viatger i del nouvingut. En la segona edició el premis va ser per al pare Joan Botam, de qui, entre un conjunt de reconeixements, es va destacar la seva trajectòria i el seu treball en el diàleg entre les religions. El premi neix de la necessitat d’implicar la societat en el reconeixement d’aquelles iniciatives dutes a terme per persones, entitats o institucions, dins de l’àmbit religiós o interreligiós, que fomenten el respecte, la llibertat de pensament i la cultura de pau basada en la trobada i la convivència. Aquest guardó ha estat pioner i precursor en aquest tipus de reconeixements.

El director del GTER, Joan Hernàndez Serret, en una trobada internacional celebrada el mes de febrer passat / GTER

+info: http://www.grupdereligions.org

diumenge, 10 de novembre del 2013

La Fira Mediterrània porta a Manresa el concert Ecos de la Patum

Després de dues representacions a Berga que han aplegat prop de 1.000 espectadors, Ecos de La Patum, el concert escenificat de les músiques de La Patum que han promogut conjuntament el Patronat Municipal de La Patum i l’Escola Municipal de Música de Berga i que compta amb la direcció artística de Comediants, arriba avui a Manresa en el marc de la Fira Mediterrània. L’objectiu principal d'aquest concert és servir d’ambaixada sonora i emocional de La Patum, reconeguda per la UNESCO com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat. La representació es fa la una del migdia a l’envelat del Milcentenari.

El projecte, que com recorda el seu subtítol és 'l’evocació d’un sentiment', pretén visualitzar les músiques de La Patum per tal d’intentar explicar un sentiment que sols es pot experimentar si es viu en directe durant la celebració de la festa. Així mateix, es vol remarcar la transmissió de les emocions i l’essència de La Patum de generació en generació. A banda de l’apartat musical en directe, el concert compta amb elements escenogràfics, il·luminació, olors i projeccions que fan viatjar els espectadors pels secrets de la festa i els fan reviure, en la mesura del possible, La Patum.

Un dels espectacles de l'any passat: Noa & Solis String Quartet / FIRA MEDITERÀNIA

+info: http://www.lapatum.cat

dissabte, 9 de novembre del 2013

Més de 100 voluntaris reforesten a Sabadell el bosc de Can Deu en la III Jornada Boscos BBVA

L’Oficina del Voluntariat de BBVA organitza avui la III Jornada Boscos BBVA al Bosc de Can Deu de Sabadell, en col.laboració amb la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859. A partir de les 10.30h un total de 120 persones empleades de BBVA i les seves famílies, reforestaran la finca amb 100 plançons d’alzina, l’arbre més representatiu del bosc originari. Així mateix, es realitzaran activitats per als més petits. L'entitat financera presidida per Francisco González ha desenvolupat altres projectes des d'aquesta àrea dedicada al voluntariat com la col·laboració amb el Give & Gain Day, impulsat a Europa per Business in the Comunity, així com la signatura d'un conveni amb el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya per tal de donar suport a l'educació als centres penitenciaris catalans.

D'altra banda, aquesta setmana al Campus BBVA La Morealeja s'ha celebrat el Social Investment Day on les empreses participants al Momentum Project 2013 han exposat els seus plans de desenvolupament amb l'objectiu de buscar finançament per a seguir creixent. Momentum Project és una iniciativa prionera impulsada per BBVA i ESADE amb la col·laboració de la Fundació PwC per a donar suport a emprenedors socials per tal que es consolidin, creixin i escalin en el seu impacte social. Els 10 projectes d'emprenedoria social que han participat en aquesta edició de Momentum Project España han acumulat una facturació de més de 2 milions d'euros durant l'any 2012. Des del punt de vista més global, les 46 empreses que han participat en les tres edicions de Momentum Project España i en les primeres edicions d'aquest programa a Mèxic i Perú (2012 i 2013), són projectes d'emprenedoria que mantenen quasi 3.000 llocs de treball i que conjuntament facturen al voltant de 30 milions d'euros. El conseller delegat de BBVA ha declarat en aquest sentit que "l'emprenedoria és una palanca clau per la l'impuls de les economies" i ha afegit que aquestes iniciatives "realitzen un magnífic treball, posant en valor una manera diferent de fer empresa".

Emprenedors participants al Momentum Project d'enguany / BBVA

+info: http://momentum-project.org

divendres, 8 de novembre del 2013

El fotògraf Sergi Bernal exposa a Mataró el seu treball sobre la Guerra Civil

Sergi Bernal mostra a partir d'avui i fins el proper 8 de desembre les seves fotografies sobre la història d’un professor de Mont-Roig del Camp, el senyor Antoni Benaiges, que es va traslladar a un poble rural de la província de Burgos i que durant la Guerra Civil va desaparèixer: l'exposició es pot visitar a Can Palauet, a la mateixa capital del Mareme, i es podran veure un total de 32 fotografies, una lona de 250 x 600 cm que reprodueix la fossa comuna, així com el documental El retratista, dirigit per Alberto Bougleux, de 52’ de durada. Dissabte 23 de novembre a les 18.30h Sergi Bernal farà una visita comentada a l’exposició. També s’ofereix servei educatiu per a grups i escoles de l’11 de novembre al 5 de desembre

La història del mestre Antoni Benaiges comença a finals de juliol del 1936, just al principi de la Guerra Civil, quan aquest mestre va desaparèixer. Dos anys abans havia arribat al poble Bañuelos de Bureba (Burgos) disposat a aplicar, a la seva petita escola rural, la tècnica Freinet, una innovadora metodologia pedagògica basada en la participació dels alumnes i l’ús de la impremta. Durant el primer curs escolar el centre va publicar els primers quaderns íntegrament redactats i il·lustrats pels seus propis alumnes. Aquests parlaven de la vida quotidiana a un poble dels anys trenta, amb les paraules i els dibuixos d’uns nens que amb la impremta van aprendre a escriure. L’agost de 2010, amb motiu de l’exhumació d’una fossa comuna al paratge de La Pedraja (Burgos), la memòria del mestre va emergir i es va iniciar una investigació que ha descobert una història única, emotiva i poètica.

Fosa comuna de La Pedraja (Burgos) on es va trobar el cos del mestre Antoni Benaiges / S. BERNAL

+info: http://www.mataro.cat

dijous, 7 de novembre del 2013

Berga organitza actes pel Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència Contra les Dones

El Servei d’Informació i d’Atenció a les Dones de l’Ajuntament de Berga i el Consell Comarcal del Berguedà van donar ahir el tret de sortida als actes que han organitzat dins la campanya de sensibilització d'enguany amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència Contra les Dones. L'activitat que va marcar aquest inici va ser el taller ‘Conflictes en femení’, organitzat per l’Associació de Dones del Berguedà. Aquest taller constarà de sis sessions amb la finalitat d'oferir recursos i estratègies a les dones per resoldre problemes en l’àmbit familiar, laboral i altres, així com contribuir al seu empoderament i benestar. Una de les novetats d’enguany és que el diumenge 24 a les 10 del matí es farà al Passeig de la Indústria la ‘I Caminada cap a la igualtat’, amb un recorregut de 8 quilòmetres. L'objectiu de la caminada és aconseguir que les persones de la ciutat entenguin que és necessari caminar conjuntament i que tothom pugui aportar canvis a la societat, canvis que fomentin la igualtat d'oportunitats entre dones i homes, i que es pugui transmetre que només així s'eradicarà la xacra social que suposa la violència masclista.

La campanya comptarà, com sempre ha fet, amb diferents activitats de prevenció i sensibilització adreçades a la ciutadania en general i infants i joves, amb l’objectiu de fer arribar la importància de treballar per aconseguir una societat més igualitària per a dones i homes, i així seguir llluitant contra la violència envers les dones. Com ja s’ha fet en edicions anteriors, el dilluns dia 25, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència Contra les Dones, des de l’Ajuntament de Berga i de l’Àrea Social es farà una crida sota el lema ‘fes un m’agrada’ a través de la pàgina de Facebook del consistori i un retweet a través del seu Twitter a favor de la igualtat i en contra de la violència envers les dones.


Vídeo realitzat pel Consell Comarcal del Berguedà i l'Ajuntament de Berga l'any 2011 amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència Contra les Dones / AJ. BERGA-YOUTUBE

+info: http://www.ajberga.cat

dimecres, 6 de novembre del 2013

CaixaBank premiat als Global Banking Innovation Awards com a banc més innovador del món

Josep Maria Nin i Isidre Fainé / LACAIXA
El premi al banc més innovador del món, que es lliura en el marc dels Global Banking Innovation Awards, s'ha atorgat en l'edició d'enguany a CaixaBank. L'entitat financera presidida per Isidre Fainé i que té a Joan Maria Nin com a conseller delegat ha rebut la distinció avui a Denver (Estats Units) i ja és el segon cop que la guanya, ja que també la va obtenir el 2011. Per a  Joan Maria Nin, aquesta distinció suposa un reconeixement a una forma d'entendre la innovació i afirma en aquest sentit que “CaixaBank aposta per la tecnologia com a eina estratègica de millora contínua de la qualitat de servei; ser líders en innovació ens proporciona la posició més adequada per oferir la millor proposta de valor als clients i seguir consolidant-nos com la primera entitat del mercat espanyol”. 

Aquests guardons estan promoguts pel Bank Administration Institute (BAI) i Finacle, i premien anualment als millors bancs internacionals en innovació. Només sis entitats financeres de tot el món han estat premiades en els Global Banking Innovation Awards 2013: a més de CaixaBank i HanaBank, el jurat, integrat per especialistes internacionals en finances i tecnologia, ha distingit a Standard Bank of Soth Africa, Alior Bank, Zuno Bank i Jibun Bank Corporation. En aquesta edició, aspiraven als premis 200 candidatures procedents de 30 països. Per a CaixaBank, aquest reconeixement se suma als obtinguts recentment en altres fòrums de prestigi: el Global Innovator Winner atorgat per Efma i Accenture, i el Best Retail Bank for Technology Innovation concedit per Euromoney per la seva estratègia global d'innovació. A més, la revista nord-americana Global Finance ha premiat a CaixaBank amb el reconeixement al Millor Banc per Internet d'Espanya, per la seva visió de la innovació com a mitjà per proporcionar el millor servei de qualitat als clients. Així mateix, la innovació de CaixaBank aplicada a àrees de negoci concretes ha rebut els guardons internacionals de la revista The Banker. L'entitat catalana té el major nombre de clients d'Espanya en banca electrònica, amb més de 12,5 milions de targetes emeses i més de 200.000 comerços clients. Disposa de la xarxa de caixers més extensa d'Espanya, amb prop de 10.000 terminals en tot el país, en els que l'entitat ha implantat innovacions pioneres a nivell internacional. Per exemple, CaixaBank va ser la primera entitat financera del món a aplicar la tecnologia 'contactless' a un caixer per millorar l’operativa en termes d’agilitat i d’accessibilitat. CaixaBank és líder en banca en línia, amb 9,4 milions de clients de Línia Oberta i en banca mòbil, la store pròpia de l'entitat, CaixaMòbil Store, acumula ja més de cinc milions de descàrregues.


+info: http://www.lacaixa.cat

dimarts, 5 de novembre del 2013

L'Ajuntament de Cardona estrena el seu perfil de Facebook

Amb l'objectiu de fomentar la participació ciutadana i ampliar la capacitat de comunicació amb els usuaris, l'Ajuntament de Cardona ha posat en marxa la la seva pàgina oficial a Facebook. Des de dimarts passat aquest nou canal de comunicació del consistori va entrar en funcionament en fase de proves i a hores d'ara ja compta amb més de 400 seguidors.

Segons ha explicat la regidora de Comunicació, Maite Barrera, d'aquesta manera s'aconseguirà que l'Ajuntament "estigui més obert i connectat al ciutadà i ajudarà a difondre amb més rapidesa i a més persones les activitats que es porten a terme a la vila". Per la seva banda, l'alcalde Ferran Estruch considera que l'administració municipal ha d'estar amatent als canvis tecnològics i per aquest motiu "posem a disposició dels ciutadans una de les eines més utilitzades en l'àmbit de les tecnologies de la informació i la comunicació 2.0".

Facebook de l'Ajuntament de Cardona / AJ. CARDONA

+info: http://www.facebook.com/ajuntamentcardona

dilluns, 4 de novembre del 2013

L'Alliance Française de Sabadell ofereix aquest mes noves pel·lícules en versió original

L'activitat 'Els dilluns de cinema en VOS', que organitza l'Alliance Française de Sabadell, presenta nous títols per a aquest mes de novembre. Avui es projectarà Radiostars (2012), la història d'uns pofessionals radiofònics que recorren França en autobús per guanyar-se el públic. 'Els dilluns de cinema en VOS' s'emmarquen en el conjunt d'activitats que, a banda de la formació en llengua francesa, realitza de manera constant i habitual l'Alliance Française de Sabadell en matèria cultural de tots els àmbits.

La resta de pel·lícules proposades aquest mes de novembre són: Le Pacte Des Loups (2001), sobre una monstruosa criatura que devora els habitants d'un poble francès al segle XVIII;  Le sommeil d'or (2011), sobre el testimoni d'uns quants supervivents de l'època en què els Khmers Rojos van arribar al poder a Cambodja; i La guerre des boutons (1962), al voltant de la rivalitat entre grups d'infants de dues aldees franceses. D'aquesta darrera pel·lícula hi ha una versió recent realitzada l'any 2011.

Tràiler de la pel·lícula 'Le Pacte Des Loups' / YOUTUBE


+info: http://www.afsabadell.org

diumenge, 3 de novembre del 2013

El president de BBVA visita la cooperativa La Fageda

La cooperativa La Fageda d'Olot ha rebut el mes passat la visita del president de BBVA, Francisco González, qui acompanyat per Xavier Queralt, director territorial de BBVA a Catalunya, s'ha reunit amb Cristóbal Colón, president de la cooperativa. La Fageda va ser l'entitat guanyadora del Premi Integra 2012 atorgat per BBVA, dotat amb 200.000 euros. Aquest premi reconeix la tasca d'organitzacions sense ànim de lucre i emprenedors autònoms que desenvolupen projectes d'integració laboral de persones amb discapacitat i impulsen iniciatives i bones pràctiques en aquest àmbit.

La Fageda també ha rebut 500.000 euros de Momentum Social Investment, un vehicle d'inversió creat per BBVA amb l'objectiu de donar suport financer a projectes de creixement d'empreses amb finalitats socials. Aquest suport s'ha concretat a través d'un préstec a 8 anys, amb 4 anys de carència del principal, que permet a BBVA i La Fageda compartir els riscos i èxits del projecte. Segons Francisco González, "el banc se sent identificat amb el projecte de La Fageda i amb el seu fundador, Cristóbal Colón", al qual ha qualificat de "clar referent de l'emprenedoria social i una autèntica font d'inspiració".

D'esquerra a dreta, el president de La Fageda, Cristóbal Colón, i el president de BBVA, Francisco González / BBVA

+info: https://www.bbva.es